90 jaar Talbot-Lago: een korte geschiedenis

July 11, 2025

DE DROOM VAN ANTONIO LAGO

Geen automerk heeft een zo gecompliceerde historie als Talbot. In de stormachtige auto-industriële jaren tijdens de eerste decennia van de 20e eeuw leidden onvoorspelbare en soms bizarre zakelijke belangen tot verwarring rond de merknaam Talbot. Van oorsprong was het de Engelse graaf Charles Chetwynd Talbot van Shrewsbury die in 1903 zijn naam aan het merk gaf. Het was aanvankelijk niet meer dan een assemblagebedrijf van het Franse automerk Clément Bayard. Nadat de graaf zich in 1919 terugtrok, fuseerde Talbot met het Engelse merk Sunbeam en het Franse Darracq tot Sunbeam Talbot Darracq Motors Ltd., met zowel een Britse als Franse vestiging. Beide leidden ondanks best wel goede autosportieve successen commercieel een sukkelend bestaan.

Maar in 1936 redde de Italiaans-Britse zakenman Antonio Lago de Franse tak van de ondergang en doopte het om tot Talbot-Lago. Met een forse geldelijke injectie en de hulp van geniale Italiaanse motorconstructeurs resulteerde dat in een kortstondig maar wel succesvol bestaan. De eerste zescilinder modellen met illustere namen als Cadette, Master, Major en Lago Speciale vielen bij het welgestelde Franse publiek in de smaak, mede vanwege de bijzondere, vaak zelfs exotisch gestileerde Franse carrosserieën. Talbot-Lago’s vielen daarmee geregeld in de prijzen op de populaire Franse concours d’élégances. Tegelijkertijd verschenen de Talbots-Lago steeds vaker in de grote Franse sportwagenraces, met name de 24-uursrace van Le Mans.

Ondanks alle ambities van Lago was de concurrentie in het segment van exclusieve automerken groot. Delahaye, Delage of Hotchkiss pikten ook een graantje mee op de concoursen of racebanen. In 1946 deed Lago er daarom een schepje bovenop met een nieuwe variant van de 4.5 liter zescilinder: de legendarische 170 pk sterke T26. Die was uitermate geschikt voor het model T26 GS waarmee Louis Rosier in 1950 de 24 uur van Le Mans won. Rosier zegevierde bovendien zelfs twee keer achtereen, in 1950 en 1951, met een Talbot-Lago T26 C tijdens de Nederlandse Grand Prix Formule 1. In die naoorlogse GP's waren de Talbots regelmatig smaakmakers op de GP-circuits. Onder andere de legendarische Philippe Etancelin racete er zonder helm, maar met zijn sportpet achterstevoren, rond in zo’n 240 pk sterke brullende Talbot!

Intussen beleefden de beroemde Franse carrossiers op diezelfde T26 hun grootste artistieke successen: Franay, Chapron, Saoutchik of Figoni & Falaschi maakten zich onsterfelijk met hun scheppingen. Dat vertoon was slechts een zwanenzang; de verkoop liep hard terug. Zelfs de modern gestileerde GS coupe, later (met een BMW V8) America gedoopt, kon geen potten breken. Daarmee ging Talbot-Lago in 1956 roemloos ten onder door de overname van het merk door Simca, via welk merk de naam Talbot uiteindelijk binnen het PSA-concern helemaal verdween.

Tijdens het Concours d'Elegance op Wheels Mariënweaertdt 2025 zal Talbot  vertegenwoordigd zijn met een eigen concours klasse.


Tijdlijn van de Geschiedenis van Talbot

  • 1903: Charles Chetwynd Talbot van Shrewsbury geeft zijn naam aan het merk Talbot. Aanvankelijk is het een assemblagebedrijf voor het Franse automerk Clément Bayard.
  • 1919: Graaf Talbot trekt zich terug. Talbot fuseert met het Engelse merk Sunbeam en het Franse Darracq tot Sunbeam Talbot Darracq Motors Ltd. (STD), met vestigingen in zowel Groot-Brittannië als Frankrijk.
  • Jaren '20 - begin jaren '30: Ondanks autosportieve successen heeft STD commercieel gezien een moeizaam bestaan.
  • 1936: De Italiaans-Britse zakenman Antonio Lago redt de Franse tak van de ondergang en doopt het om tot Talbot-Lago. Met financiële injecties en de hulp van getalenteerde Italiaanse motorconstructeurs volgt een succesvolle periode.
  • Jaren '30 - '40: Talbot-Lago produceert succesvolle zescilinder modellen zoals de Cadette, Master, Major en Lago Speciale. Deze auto's, vaak voorzien van exotisch gestileerde Franse carrosserieën, zijn populair bij het welgestelde publiek en winnen prijzen op concours d’élégances.
  • 1946: Lago introduceert de legendarische 170 pk sterke T26, een nieuwe variant van de 4.5 liter zescilinder.
  • 1950: Louis Rosier wint de 24 uur van Le Mans met een Talbot-Lago T26 GS.
  • 1950 & 1951: Louis Rosier wint twee keer achtereen de Nederlandse Grand Prix Formule 1 met een Talbot-Lago T26 C. Talbot-Lago's zijn vaste smaakmakers op de GP-circuits in het naoorlogse tijdperk.
  • Jaren '40 - '50: Beroemde Franse carrossiers zoals Franay, Chapron, Saoutchik en Figoni & Falaschi creëren iconische ontwerpen op basis van de T26. Ondanks de artistieke successen daalt de verkoop van de auto's sterk.
  • 1956: Talbot-Lago gaat roemloos ten onder door de overname van het merk door Simca.
  • Later: De naam Talbot verdwijnt uiteindelijk binnen het PSA-concern, waar het merk Simca uiteindelijk deel van uitmaakte.
Bestel tickets voor
Wheels Mariënwaerdt 2025

tickets